Реакција на ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ и Заев се најголемите измамници во историјата на независна Македонија
20-01-2020 РЕГИОН
Општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ Кавадарци денеска се огласи со реакција на прес конференцијата на ОО СДСМ Кавадарци на која беше истакнато дека просветните работници ќе добијат повисоки плати.
 
(интегрален текст) Наводното покачување од 10% е само замачкување на очи и прикривање на овој грабеж кој го прават  врз просветните работници.
Имено според Колективниот договор од 2010 година потпишан наставниците и професорите во основно и средно образование имаат коефициент на сложеност за пресметка на плата од 2.533, кој пак се множи со минималната плата. 
 
Доколку пак се земе во предвид дека минималната плата е 14.500 денари тогаш согласно закон и колективен договор наставниците и професорите треба да земаат плата од 36.700 денари, односно 10.700 денари повеќе од тоа што сега им го дава Заев.
Ова во превод значи дека Заев и СДСМ сакаат да ги изманипулираат  наставниците и професорите и не им ја дава платата која со закон им следува.
Лагата повеќе не поминува. Наставниците и професорите треба да си го добијат она што го заслужуваат со закон. 
После 12 април следува одговорност за сите лаги, манипулации и кататстрофални политики. Владата на ВМРО-ДПМНЕ ќе го почитува Законот за минимална плата  Колективниот договор потпишан од 2010 тата година.
Заев и СДСМ се виновни за поразите, измамите и криминалите. На 12 април следува одговорност. Заев никогаш повеќе.


Додади коментар